Bezpečí cestujících zaručí nejmodernější autobusy

Sněžení a mráz v posledních dnech naostro prověřují připravenost řidičů. Krizové situace potom čekají na každého řidiče kdekoliv a přichází bez ohlášení. Také to je jedním z důvodu, proč v zimních měsících stoupne počet cestujících veřejnou autobusovou dopravou. Ne příliš aktivní řidič, dá v zimním počasí raději přednost jízdě s profesionálem.

ICOM transport se o své cestující postarat umí. Zatímco v České republice je průměrné stáří autobusů téměř 14 let, v ICOMu je to 2,8 let. Neustálé investice do vozového parku jsou garancí bezpečnosti a komfortu cestujících. Jenom v loňském roce bylo nakupeno 140 nových autobusů, za 564 milionů Kč.

„Přinášíme našim cestujícím vozy, které splňují nejpřísnější bezpečnostní kritéria a mají designové prvky 21. století. Nejmodernější linkové autobusy nabízí velký prostor maminkám s kočárky či hendikepovaným občanům na invalidním vozíku, 43 % našich autobusů je bezbariérových,“ řekla Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva ICOM transport a.s.

Autobus Setra má moderní bezpečnostní systémy, jako jsou například antiblokovací systém (ABS), regulace prokluzu kol (ASR), elektronické regulace­ stability (ESP) a elektronický brzdový systém (EBS). Konstrukce rámu vozidla byla přepracována, využity byly další zpevňující prvky a vysokopevnostní ocel. Autobus splňuje požadavky předpisu ECE-R 66/02 na pevnost při překlopení.

Za posledních pět let činila investice do vozů 3 mld. Kč, z toho 2,1 mld. Kč patří autobusové dopravě a 0,9 mld. Kč je nákladní doprava.

Zároveň disponujeme nejekologičtějším vozovým parkem. „Ekologii se věnujeme nadstandardně. Od roku 2013 nejezdí v barvách ICOMu vozy nižší ekologické třídy než Euro 5. V současné době již máme 51 procent vozového parku ekologické třídy Euro 6 a zbytek činí Euro 5,“ uvedl generální ředitel společnosti Zdeněk Kratochvíl.

Pro rok 2017 proinvestuje koncern 545 milionů Kč. Nakoupeno bude 50 nových autobusů a 50 nových nákladních vozidel.

Vozy nové generace

Provoz zajišťují autobusy Setra S 415 LE business, Mercedes-Benz Intouro, Mercedes-Benz Conecto a Mercedes-Benz Sprinter.

Intouro

7

TRADO-MAD

10

Vozidla Setra S 415 LE business jsou vybavena řadovým šestiválcovým motorem Mercedes-Benz OM 936 s výkonem 220 kW (299 k) a dvojstupňovým turbodmychadlem. Kompaktní a lehký motor se zdvihovým objemem 7,7 l s šestistupňovou převodovkou GO 190.

Mercedes-Benz Intouro nabízí moderní standard cestování v 21. století. Prostor pro kočárky a invalidní vozíky, bezbariérová přeprava včetně zádržného systému pro ukotvení invalidního vozíku, komfortní sedadla až pro 49 cestujících a 34 míst ke stání, velký zavazadlový prostor, klimatizace interiéru. To je jen krátký výčet jeho předností.

Mercedes-Benz Conecto je svoji vybaveností a moderním komfortem velmi podobný Intouru. Od letošního roku je využíván pro MHD v Třebíči a ve své nabídce pro cestující skrývá například USB připojení, Wi-Fi nebo systém pro nevidomé.

Mercedes-Benz Sprinter Transfer má atraktivní vzhled, rozsáhlou bezpečnostní výbavu a nově upravená pohodlná sedadla „Inter-Star Sprinter“. Splňuje téměř všechny dnešní nároky na kompaktní a současně obratný minibus, je dostatečně velký pro linkovou a kyvadlovou dopravu i pro jednodenní zájezdy. Varianta Sprinter Transfer 55 nabízí místo k sezení až pro 22 cestujících a sériově vyráběnou speciální záď s integrovaným víkem zavazadlového prostoru namísto zadních křídlových dveří.

Ekologický provoz a klimatizovaný prostor pro cestující

Při výběru nových typů autobusů kladl koncern ICOM transport velký důraz na ekologičnost provozu. Vozidla Setra S 415 LE business a Mercedes-Benz Intouro splňují nejvyšší emisní limity EURO 6. Průměrné stáří vozového parku je nyní 2,8 roku, přičemž celorepublikový průměr činí neuvěřitelných 14 let. Oba typy nových autobusů jsou plně klimatizované, tzn. jak prostor pro cestující, tak i prostor pro řidiče.

Nová pracovní místa

V rámci modernizace vozového parku rozšiřuje společnost ICOM transport a.s. svůj tým o další řidiče a řidičky. Aktuální nabídku volných pracovních míst je možné najít na www.modra-vlna.cz.