Kroky vlády v oblasti dopravy

Podle nového nařízení vlády dojde k úpravě podmínek cestování studentů a seniorů. Ti budou moci uplatnit slevu ve výši 75 procent z jízdného. Tato novinka měla platit od 10. června, nakonec však došlo k posunutí na 1. září. Důvodem byla krátká doba pro technickou připravenost krajských úřadů.

Jak budou zmiňovaní cestující slevu uplatňovat? To záleží na každém kraji, jak bude tuto záležitost řešit. Podle dosavadních informací bude stačit občanský průkaz.

Sleva platí pro studenty od 6 do 26 let a seniory od 65 let. Pro děti do šesti let se nic nezmění, budou mít stále jízdné zdarma.

V koncernu ICOM transport se o řešení této situace jedná. „Budeme se řídit nařízením vlády, avšak zatím nemáme žádné podrobnější údaje. Jedná se o krok vlády, která chce tímto získat podporu voličů. Jestli toto zvýhodnění určité skupiny cestujících na úkor ostatních voličů je tím správným krokem rozhodnou voliči,“ uvedl generální ředitel Zdeněk Kratochvíl.

Státní dotace do zemního plynu

Koncern ICOM transport dlouhodobě podporuje ekologii ve všech oblastech své působnosti. Ve společnosti jezdí pouze vozy vysoké emisní normy, 40% vozového parku tvoří vozy s EURO 5 a 60% vozy s nejvyšší emisní normou EURO 6. „Tím dokážeme ročně snížit emise oxidu dusíku a pevných částic až o 200 tun a snížit spotřebu o cca 1.600 tun nafty. Spíše než podporu ekologie, vidíme v podpoře CNG silné lobby plynařů,“ dodala Kateřina Kratochvílová.

Jako smysluplné označila státní dotace do ekologie, ale ne do zemního plynu. „Nejde o to, čím se motor pohání, ale o to, co vychází z výfuku,“ uvedla Kateřina Kratochvílová. „Vozy musí splňovat emisní normy a ty jsou pro všechny typy vozidel jednotné, tak proč dotace pouze do plynových?“ dodala Kateřina Kratochvílová.

Koncern ICOM transport a.s. se během 20 let stal jedním z největších dopravních firem v České republice. Hlavní strategií firmy je zajištění kvalitní dopravní obslužnosti jednotlivých krajů, především pak s využitím nejmodernějšího vozového parku značky Mercedes-Benz a Setra. Výrazné úspěchy společnost zaznamenává i ve vnitrostátní a mezinárodní kamionové dopravě. Dopravní uskupení ICOM transport a.s. provozuje 800 autobusů, 300 souprav nákladních vozidel a zaměstnává 1800 zaměstnanců. Dále disponuje autorizovaným servisem Mercedes-Benz, čerpacími stanicemi, službami měření emisí a myčkami vozidel.