Novým benefitem pro řidiče autobusů budou kamery

Někdy dojde na cestách k prekérním a těžko představitelným situacím, což zná jistě z vlastní zkušenosti každý řidič. Jenže když přitom dojde k nehodě, kterou musíte vysvětlit pojišťovně, je to bez důkazů problém. Nejčastější problematické dokazování řidičů se týká poškození čelních skel, nebo uraženého zrcátka. Přitom cena například za rozbité čelní sklo se pohybuje kolem 40.000 korun.

Se sbíráním jasně prokazatelných důkazů budou nově pomáhat kamery umístěné v meziměstských autobusech Setra a Intouro. Jejich funkčnost testoval koncern ICOM transport od června na 89 vozidlech. Celkem bylo hodnoceno 6 typů kamer, z nichž nejlépe vyšla ta značky ThrueCam A7S, která zajišťovala nejlépe záznamy i za zhoršené viditelnosti.

Primárním cílem testu bylo ověřit, zda kamera pomůže řidičům s prokázáním skutečného viníka při rozbití čelního skla odlétnutým kamenem (před nebo proti jedoucí vozidlo).

Testování kamer v reálném provozu však překonala očekávání vedení společnosti, konkrétně při střetu zrcátek, kde byl viník dobře rozpoznatelný, stejně tak jako důkazní prostředek při havárii našeho autobusu. Za dobu testování pak pomohla vyřešit už 8 složitých incidentů.

„Když dojde k dopravní nehodě, která nebyla zaviněná z naší strany, máme důkaz pro policii. Například našemu autobusu vjelo do protisměru auto, a tak musel řidič prudce zabrzdit, aby zabránil dopravní nehodě. Přitom došlo ke zranění cestujícího, ale naštěstí materiál z kamery následně posloužil jako důkaz na obranu řidiče, který profesionálně reagoval na dopravní situaci,“ komentuje přínos kamer vedoucí autobusové dopravy Miroslav Bartoška.

Ve stávajícím roce se tak mohou řidiči spolehnout na „pomoc“ při sběru podpůrného materiálu. Ten bude primárně sloužit jako důkaz pro policii a pojišťovnu při řešení nehody a v neposlední řadě také jako podnět pro zlepšení reakcí řidičů v krizových situacích v silničním provozu.

Náklad koncernu na pořízení kamer bude do 4 mil. Kč, realizace v rámci jednotlivých společností bude probíhat v prvním pololetí tohoto roku.