ICOM transport získal Cenu hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost

Předsedkyně představenstva ICOM transport Kateřina Kratochvílová 14. května 2020 převzala Cenu hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost za rok 2019. Jednalo se již o pátý ročník soutěže, která každoročně oceňuje snahy společností a organizací o integraci sociálních, environmentálních, etických a lidskoprávních zájmů do svých provozních činností.

1

V letošním ročníku soutěže získala naše společnost nejvyšší ocenění v kategorii soukromý sektor nad 250 zaměstnanců, a umístila se tak mezi třemi nejlepšími společnostmi, které v této kategorii získali nejvíce bodů. Po třetím místě, které ICOM transport získal v Ceně hejtmana za rok 2017, a druhém místě za rok 2018, se tak jedná již o třetí ocenění naší společnosti v této soutěži. Plánované slavnostní předání ocenění, které se mělo konat 6. dubna v sídle Krajského úřadu, bylo kvůli současné pandemické situaci a mimořádným vládním opatřením zrušeno. Oficiální předání se tak uskutečnilo 14. května 2020 netradičně na půdě naší společnosti, v administrativní budově v Jihlavě, kde převzala prestižní ocenění z rukou ředitele Krajského úřadu Zdeňka Kadlece předsedkyně představenstva Kateřina Kratochvílová. Během krátkého neformálního setkání se diskutovalo například o dopadech současné pandemie na ekonomiku. Pan Kadlec v odlehčeném duchu a s úsměvem na rtech zmínil také to, že je držitelem řidičského oprávnění na autobus i kamion, takže v nepravděpodobném případě, že by si musel hledat nové zaměstnání, by mohl zkusit štěstí i v naší společnosti.

Cenu hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost je oceněním dlouhodobých společensky prospěšných aktivit, kterým se naše společnost věnuje nad rámec svých zákonných, ale i etických, komerčních a společenských povinností. „Společensky odpovědné chování zásadním způsobem přispívá ke zvyšování důvěryhodnosti organizací v očích zákazníků, obchodních partnerů i společnosti jako celku. Oceňuji, že v našem kraji máme takových firem hned několik a jsou dobrým příkladem pro ostatní, jak lze dosáhnout stanovených cílů a zároveň být veřejně prospěšný,“ vyjádřil se k tématu společenské odpovědnosti hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek v tiskové zprávě k výsledkům soutěže.

V ICOM transport jsme si vědomi toho, že jsme velká dopravní společnost a naše činnost tak má široký společenský dopad. Zaměřujeme se proto na celou řadu společensky prospěšných aktivit, které cílíme nejenom na 1 800 našich zaměstnanců, ale také na všech 26 milionů cestujících, které ročně převezeme našimi autobusy. Na všech našich autobusových nádražích jsou umístěny nádoby na tříděný odpad a zaměřujeme se i na třídění baterií pomocí speciálních nádob MaxiTube. Podílíme se rovněž na ekologicky-charitativním projektu Sbírej toner, jehož v rámci třídíme prázdné náplně do tiskáren, které následně zasíláme k recyklaci. Prostřednictvím získaných finančních prostředků podporujeme specializované zařízení Domov bez zámku Náměšť nad Oslavou. Jednou z nejvýznamnějších aktivit je neustálá obměna a modernizace našeho vozového parku za účelem splnění těch nejpřísnějších emisních norem. Zatímco v České republice jsou v současnosti nejvíce používána vozidla s emisní normou EURO 3, většina našeho vozového parku splňuje nejpřísnější emisní normu EURO 6. Díky pravidelné obnově vozového parku tak můžeme snížit emise oxidu dusíku a pevných částic až o 200 tun a snížit spotřebu o cca 1 600 tun nafty.